Anmäla intresse för en kattunge
Att få hem sin kattunge är en fantastisk upplevelse och den sprider så mycket glädje och kärlek till sina nya familj. Det finns dock en del saker som man bör ha tänkt igenom noggrant innan man skaffar en kattunge.
Hitta din nya familjemedlem
På många webbplatser och i tidningar hittar du annonser med katter till salu. Den som vill göra en extra insats för en katt kan kontakta ett katthem som hjälper till med omplacering av oönskade och hemlösa katter. På kattförbundet SVERAK:s webbplats kan du läsa mer om kattklubbar i Sverige, kattuppfödning och annat som kan vara nyttigt att veta för dig som tänker skaffa katt.
Hur bor du?
Hur du bor är också en viktig faktor. Bor du väldigt trångt eller tillfälligt är det bättre att vänta med kattköpet. Tänk också på vilket slags område du bor i om du vill kunna släppa ut din katt. Bor du nära stora trafikerade vägar är risken att kattens blir påkörd såklart större. Bor du i lägenhet som är tillräckligt stor? Får du plats med klösträd, leksaker, kattlåda och matplats? Det är även viktigt att katten har möjlighet till utrymmen där den kan få vara för sig själv, exempelvis högt upp eller i en kattkoja.
Hjälp med kattpassning
Ifall du är en person som reser mycket måste du också se till att du kan lösa passningen av katten på ett bra sätt. Det bästa är om du känner någon som kan komma hem till katten minst två gånger om dagen och ge den mat, vatten och sällskap. Annars kan ett bra kattpensionat eventuellt vara ett alternativ.
Hur mycket tid spenderar du hemma? Det är en av de viktigaste frågorna som du bör börja med att ställa dig. För även om katten inte är ett flockdjur som kräver lika mycket sällskap som hunden vill de inte spendera hela sina liv ensamma hemma.
Köpa kattunge
Till dig som tänkt köpa en kattunge vill vi säga grattis till ditt beslut! Det finns en rad saker du bör tänka på innan du gör ditt köp. Innan du köper kattungen ska du be om att få komma och titta på kattungarna för att bilda dig en egen uppfattning om hur de verkar. De ska vara rena och fina, klara ögon, rena öron och inte visa några tecken på diarré eller liknande. Be att få träffa mamman, gärna pappan också om han bor i hemmet, för att se hur de ser ut och hur de verkar vara i temperamentet.
När det är dags att hämta hem kattungen bör uppfödaren ha upprättat ett köpekontrakt som bägge parter ska vara överens om och skriva under. Kattungen ska vara veterinärbesiktigad, vaccinerad mot kattpest samt avmaskad. Du bör få instruktioner om när nästa vaccination och avmaskning ska ske liksom hur du ska sköta utfodringen den närmaste tiden efter hemkomsten. En kattunge får aldrig flytta innan den är 12 veckor enligt djurskyddslagen. Om kattungen skiljs från honan för tidigt finns risken att den får beteendeproblem och blir otrygg som vuxen. Våra kattungar flyttar när de är mellan 13-14 veckor. Alla raskatter som är registrerade hos SVERAK har en stamtavla. Katter som används i avel eller visas på utställning ska dessutom vara ID-märkta. Det finns ingen lag som säger att katter måste vara ID-märkta, men ju fler katter som ID-märks, desto större är chansen att katterna kan återförenas med sina hem om de springer bort. När du köper kattungen ska den vara vaccinerad mot kattpest och kattsnuva, samt vara veterinärbesiktigad.
Teckna en försäkring
Det är viktigt att teckna en försäkring så fort som möjligt när du fått hem din katt. Köper du en äldre katt som redan är försäkrad är det bästa att överta den befintliga försäkringen. När katten förblir oavbrutet försäkrad gäller den nämligen för eventuella sjukdomar som katten hade innan du köpte den. Köper du en liten kattunge är det viktigt att försäkra den så fort som möjligt så att inget hinner hända innan den är veterinärvårdsförsäkrad. När en kattunge flyttar ifrån oss är den försäkrad i Agria och försäkringen skrivs över på den nya ägaren innan kattungen åker i från oss, på så sätt riskerar den aldrig att vara oförsäkrad.
KOMFORT OCH SÄKERHET VIKTIGT PÅ VÄGEN
Om du köper en kattunge och tar med dig den hem i bilen, är det viktigt att planera för denna första resa som kattungen ska göra. Det kan vara farligt att resa med kattungen lös i bilen, både för kattungen och för passagerarna. Använd en kattbur och täck den med en filt för att kattungen ska känna sig skyddad och bekväm under resan. Observera att den stress som resan kan orsaka kan leda till små "missöden" i bilen. Kom därför ihåg att ta med en rulle hushållspapper och en extra filt. Använd en ganska stor kattbur som kan användas även senare, när kattungen blivit vuxen. Slutligen, kom ihåg att om det är mörkt i kattburen blir kattungen lugnare och känner sig skyddad.
ATT TA EMOT DIN KATTUNGE I HEMMET
Din kattunge kommer att känna sig ensam när den kommer till ditt hem eftersom den skiljts från honan och sina syskon. För att göra övergången så smidig som möjligt är det viktigt att förbereda kattungens ankomst i den nya familjen så noga som möjligt. Se till att kattungen har en bekväm plats att sova på, leksaker som aktiverar den, en bestämd plats för mat och vatten samt enkel tillgång till sin kattlåda. Det är också viktigt att den får en egen plats där den kan vara för sig själv. Låt kattungen vara ifred när den äter och sover. Tänk på att kattungens mage är extremt känslig för foderbyten. Det bästa är att den får samma foder som den fick hos uppfödaren. Det minskar den stress kattungen utsätts för när den flyttar in hos dig.
Ta bort saker du är rädd om - kattungen förstår inte skillnaden mellan sina leksaker och dina ägodelar. Detta är något du får försöka visa den med tiden. Den första tiden kan det vara bra att begränsa utrymmet för kattungen om du har ett stort hus. Allteftersom katten växer kan du också utöka utrymmet. Om kattungen kommer från en barnfamilj eller från en familj med hund, är den van vid liv och rörelse och känner sig oftast trygg. Stäng inte in katten när du får gäster, utan lär den i stället var den får lov att vara.
Kattungens första steg i ditt hem
Låt kattungen upptäcka sitt nya hem steg för steg och med försiktighet. Låt den lära känna sina nya familjemedlemmar och andra sällskapsdjur. Lägg band på din och dina barns entusiasm genom att vara lugn och lågmäld tillsammans med kattungen. Undvik att låta kattungen vandra från famn till famn. Om kattungen växer upp i en miljö som är högljudd eller intensiv kan den utvecklas till en nervös och rädd katt. Du behöver finna en bra balans mellan att låta kattungen vara ifred och att socialisera den genom att umgås och leka med den.
Hjälp kattungen att finna sig tillrätta
Din kattunge kommer att dela upp sitt liv i fyra olika områden - matplats, viloplats, en plats för hygien och en lekplats. Du måste respektera dessa områden. Om kattungen inte känner sig bekväm med hur den kan utföra sina naturliga beteenden så kan den bli stressad.
För att hjälpa kattungen att skapa sina fyra områden kan du placera ut några saker:
- En korg. Den ger kattungen en bekväm sovplats där den kan känna sig trygg. Placera den en bit upp från golvet, helst på en plats där kattungen kan känna sig helt trygg, långt från luftdrag och områden där det händer mycket.
- En kattlåda. Lådan behöver vara tillräckligt djup. Helst ska lådan vara täckt för att förhindra att kattsand sprätts ut från lådan och för att förhindra lukt. Placera lådan på avstånd från matskålen och dina utrymmen. Välj en avskild plats i ett rum där ni inte brukar befinna er så ofta. Med hjälp av en liten spade kan avföring tas bort. Kom ihåg att rensa kattlådan varje dag och byt sanden regelbundet.
- Två matskålar. En liten skål för torrfoder och en skål för mjukmat. Katten föredrar att äta och dricka ur skålar tillverkade av antingen glas, porslin eller rostfritt. Undvik plast då den kan ge smak åt både vatten och foder. Vattenskålen/vattenfontänen ska placeras en bit matskålarna så att vattnet inte smutsas ner. De ska också placeras på avstånd från kattlådan.
- En vattenfontän eller vattenskål. Det är viktigt att katten har friskt vatten tillgängligt hela tiden. Hemma hos oss har kattungarna fått vänja sig vid både vattenskål och vattenfontän. Oftast är vattenfontänen mest populär, men självklart dricker de ut den skål också. Tänk på att inte ställa vattnet vid maten. En katt vill ofta inte dricka där den äter mat. En vattenfontän behöver du diska ur och byta vatten på någon eller några gånger i veckan. Dricker din katt ur en vattenskål måste du diska och byta vatten varje dag. Om du har flera katter bör du förse dem med flera vattenskålar runt om i huset.
- En klösbräda. Ett tillbehör som är både roligt och användbart för katten. Den kan förhindra att katten skadar möbler eller annan inredning.
Och ett sista tips! Försök att arrangera så att din kattunge anländer under helgen. Vanligtvis har familjen mer tid över för kattungen då och den behöver mycket tid och kärlek i början. Det är inte bra att lämna en kattunge ensam hemma för mycket i början. Vi brukar alltid rekommendera våra kattungeköpare att någon jobbar hemifrån eller tar ledigt den första veckan.